Smilla

Smilla föddes den 21 maj ni i år. så hon är ca: 4 månader gammal.
När barn födds så har man alltid en kontroll och kollar så att bebisen är frisk.Man kollar hjärtat och massa andra grejer, och när dom kollade Smillas hjärta så hörde dom brus ljud, på hennes hjärta så dom tog in henne på hjärtavdelningen här i örebro och kolla upp det så de visade sig att hon hade ett hål i hjärtat.
Så då kollade dom upp på en gång om hon hade Dawn syndrom .De brukar typda på att dom har dawn när det är ett hål i hjärtat.
Så hon fick diagnosen dawn syndrom. 

Fakta om Downs syndrom

Det föds omkring 120 barn med Downs syndrom i Sverige varje år.
Det motsvarar ett barn med Downs syndrom på 800 födslar.

Med ordet syndrom menas att det finns en grupp av symtom eller avvikelser, som i stor utsträckning förekommer tillsammans.Personer med Downs syndrom har ett antal yttre kännetecken gemensamma, men är naturligtvis olika individer med egna personligheter.Den extra kromosomen som personer med Downs syndrom har påverkar framförallt hjärnans utveckling. Det är detta som ger upphov till själva utvecklingsstörningen. Dessutom brukar en rad andra organ och system i kroppen påverkas. Vanliga medicinska åkommor är hjärtfel, infektionskänslighet, synfel och hörselnedsättning.Hjärnans utveckling sätter en biologisk gräns för vad som är möjligt för en person att prestera. Men det är inte alltid denna gräns som utgör det största hindret för utvecklingen hos personer med Downs syndrom. Brist på träning, t.ex. i kommunikation, upplevelser och erfarenheter kan utgöra hinder för en ökad delaktighet i samhället. Vi vet faktiskt inte var gränserna går för vad en person med Downs syndrom kan utföra.

Många ungdomar och vuxna med Downs syndrom kan lära sig att läsa och skriva. Alla kan flytta till eget boende, om man anpassar stöd efter den enskildes förutsättningar. Många klarar vanliga hushållssysslor men kan behöva hjälp med matlagning och med sin ekonomi. Man ska inte förväxla utvecklingsstörning med dåligt minne. Personer med Downs syndrom kan verka ha dåligt minne därför att de - till följd av sin begåvningsnedsättning - har en dålig rumsuppfattning och svårt att förstå tidsbegreppet. Den bristande rumsuppfattningen gör att de måste gå eller åka en sträcka mellan två platser många gånger och memorera riktpunkter för att lära sig hitta. Svårigheterna att förstå tidsbegreppet gör att de frågar många gånger om det är dags att gå till bussen nu - därför att de inte förstår innebörden av uttryck som "om en timme".

Känslor är något som definitivt inte påverkas av utvecklingsstörningen. Glädje, sorg, ilska, kärlek är mänskliga känslor, lika för alla. Liksom behovet av nära relationer och ömhet.

Hoppas ni nu har fått en uppfattning om vad Dawn är för något. :)


smilla nyfödd.

/ Jennifer


Kommentarer
Postat av: Flyttar för kärleken

Hej!

Tävla om en bloggdesign i min blogg!

Tävlingen slutar 19.00 imorgon!Kram

2009-09-08 @ 21:19:58
URL: http://movingforlove.blogg.se/
Postat av: Felicia

Smillan gud vilket fint namn :)!!

Tragiskt att sånna saker kan hända så söta

små varelser, men hon är o kommer alltid

att vara din lillasyster,och det tycker jag

verkligen att du borde vara stolt över!

Hon verkar vara väldigt unik,o sånna finns det

inte många av!Be stronge <32009-09-15 @ 11:22:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0